Pansori-Klankopstellingen

Een Pansori-klankopstelling op papier met symbolen

In deze vorm wordt gewerkt met een groot vel wit papier (A2) dat het veld van resonantie representeert. De opsteller komt met een vraag of thema en nadat dit thema verhelderd is, zingen alle aanwezigen om het veld te openen. Ook in deze vorm kunnen alle PEMS-levels aan bod komen en herkennen we verschillende fases zoals die bij A. zijn beschreven.

Op de tafel liggen een aantal houten poppetjes in verschillende grootte, verder stenen, veren, dingen uit de natuur en andere symbolen.
De opsteller neemt een symbool voor zichzelf mee en geeft dat als eerste een plek op het witte veld. Daarna kiest hij/zij één voor één de symbolen voor het thema en de personen en aspecten die erbij betrokken zijn. In deze opstellingsvorm wordt het proces verlangzaamd waardoor inzicht kan ontstaan in alle aspecten die met het thema verbonden zijn.
Er zijn doorgaans twee Pansori-begeleiders aanwezig. Als alle symbolen zijn neergelegd bekijken allen de situatie op het papier aandachtig en de begeleiders vragen aan de opsteller of er mogelijkheden tot verandering zijn. Het verschuiven van één van de symbolen creëert direct een nieuwe situatie in het veld. Tussendoor wordt steeds gezongen. De begeleiders ondersteunen de opsteller bij het experimenteren met veranderingen in de opstelling en stellen soms nieuwe stappen voor. De opsteller kiest zelf met welke veranderingen zij/hij wil experimenteren.