‘Er is een mandala van de kosmische klank, een foto, die ooit in mijn handen viel en pas later in Pansori Living Sound tot een levende klank werd’.

Ik werk sinds 1985 als lichaamsgerichte psychotherapeut. Twintig jaar geleden kwam een vrouw bij me met ernstig niet-aangeboren hersenletsel. Na een ongeluk waren er geen herinneringen meer, geen mogelijkheid tot concentratie, geen oriëntatie in tijd en ruimte en een verstoring van smaak en reuk. Zij kwam en zei: Ik voel dat jij mij helpen kan.
Vanuit een verre ruimte kwamen deze woorden: JE KUNT ALLEEN MAAR ZINGEN.
Ik zong voor haar en na een maand waren haar klachten verdwenen. Wat had de klank gedaan?

Nieuwe klanken

Een half jaar later ga ik in Frankrijk wonen en het enige wat ik mee neem is: mijn onderzoeksproject naar de klank. Daar begint een lange zoektocht, die 10 jaar later resulteert in Pansori Living Sound.
Ik verdiep me in de anatomie van de klank, van de stem, van de oren. Ik rol drie jaar over de vloer om de verbinding tussen klank en beweging te begrijpen. Hoe klinken de botten, welke klank bereikt de organen, wat is de beweeglijkheid van de hormonen, kunnen klanken doordringen in het centrale zenuwstelsel en het brein?
En ... ik zoek naar nieuwe klanken. Ik ken de klassieke zang, verdiep me nu in Gregoriaans zingen, mantra zingen, oud-oriëntaals zingen, shamanistische klanken, soefi-klanken, drupad en raga’s.

Zeven jaren gaan voorbij van zoeken en vinden en telkens opnieuw afscheid nemen van een bepaalde manier van klank maken.

Ervaringen

Ik zoek nieuwe klanken, nog ongezongen trillingen en frequenties. Waar kan ik die vinden?
Pas als ik mijn eerste les krijg in het klankgeoriënteerd zingen van de Lichtenberger methode weet ik: Dit is de poort, nu sta ik op de drempel van een immens nieuw veld van klank.
Ruim 10 jaar krijg ik privéles in de Lichtenberger methode en ik volg een jaartraining aan het Lichtenberger instituut.
Stap voor stap groeit daaruit Pansori Living Sound in een verbinding van het klankgeoriënteerd zingen, mijn onderzoek in de anatomie en een manier van werken die ik vocale presentie heb genoemd. Er komen steeds weer mensen op mijn pad voor wie ik zing, met wie ik werk en telkens herhaalt zich de ervaring van de eerste keer.
Het wordt tijd voor een wetenschappelijk onderbouwing van Pansori en voor het testen van de resultaten van het zingen.

Voor informatie over de verschillende testen klik hier.

Opleiding en praktijk

Na 7 jaar begin ik met steeds meer mensen te werken en het lijkt alsof alle gebieden waarop de klank zijn werking kan hebben in de jaren die volgen langskomen: niet aangeboren hersenletsel, comapatiŽnten, vergroeid littekenweefsel, dyslexie, allerlei vormen van traumatische ervaringen. Mijn praktijk begint voller en voller te raken en ik realiseer me dat het belangrijk is om Pansori aan anderen door te geven. Zo ontstaat in 2008 de eerste basisopleiding Pansori Living Sound.
In de opleiding deel ik mijn ervaringen en kennis over de werking van klank. De training exploreert het enorme potentieel tot genezing dat in iedere stem aanwezig is.

Voor meer informatie klik hier.