Pansori Living Sound verspreidt zich als kringen op het water over de hele wereld met opleidingen en workshops in Nederland, Europa en Azië, met Pansori-reizen en in verbinding met wetenschappers die zichtbaar maken wat Pansori kan doen. Wat ooit begon als een klein onderzoeksproject naar de werking van klank groeit in de loop der jaren uit en er ontstaat een Pansori-klankveld dat op allerlei manieren tastbaar wordt.

Nederland

Pansori-klanktherapeuten: In Nederland hebben inmiddels 40 mensen de basisopleiding Pansori Living Sound afgerond en ongeveer de helft daarvan heeft zich verder geschoold in Pansori Living Sound als klanktherapie. Sommigen werken als zangpedagoog, anderen gebruiken het Pansori-zingen als aanvulling op hun bestaande praktijk als geneeskundige, muziektherapeut, koordirigent, verpleegkundige of homeopathisch arts.
Voor de lijst met therapeuten klik hier.

Pansori Sound Institute: Sinds 2014 is er een Pansori Sound Institute dat een plek biedt om ervaringen te delen, gezamenlijke onderwerpen uit te diepen, onderzoeksresultaten centraal te bewaren en elkaar te treffen voor uitwisseling. Binnen het instituut zijn kleine werkgroepen gevormd: een werkgroep Tinnitus, een groep die zich bezighoudt met niet-aangeboren hersenletsel en een groep die zich richt op het verder onderzoeken en testen van de Pansori benadering.
Voor de website van Pansori Sound Institute klik hier

Azië

In 2009 wordt Yvonne onverwacht uitgenodigd om lezingen en workshops te geven in Taiwan. In Azië bestaat een eeuwenoude traditie van genezend zingen. Een Taiwanese arts die een workshop in Europa gaf en Yvonne hoorde zingen, besefte dat de Pansori manier van zingen ook voor Azië vernieuwing kan betekenen. In het Verre Oosten ligt vaak meer nadruk op de traditie waarin de klanken duidelijk zijn voorgeschreven. Hij zag dat er behoefte is aan nieuwe impulsen.

Taiwan:Sinds 2009 reizen we regelmatig naar Taiwan en geven daar lezingen, voorstellingen, korte en langere workshops en individuele sessies. In 2010 begon daar de eerste 2-jarige Pansori Living Sound-basistraining. Inmiddels hebben 6 studenten de training afgerond en zijn op weg om gecertificeerde Pansori-therapeuten te worden.

Hongkong: Al snel nadat Pansori in Taiwan is geïntroduceerd ontstaan er contacten met een groep in Hongkong. Ook daar beginnen we met introductiebijeenkomsten, individuele sessies en korte workshops en in 2012 begint ook daar een opleiding. Op de 29e verdieping van één van de wolkenkrabbers ontdekken mensen de ongelooflijke mogelijkheden van hun eigen stem.

China: Nadat we een aantal keren kortlopende workshops en introducties in Beijing hebben gegeven, ontstaat ook in China belangstelling voor het Pansori-zingen. In juni 2015 is in China een Pansori-opleiding begonnen.

Maleisië: De eerste contacten met Maleisië ontstaan tijdens een congres waarop Yvonne een lezing over Pansori geeft. Daarna nemen een aantal Maleisiërs die in Nederland en Europa wonen deel aan een workshop in Nederland. De Pansori opleiding is daar in november 2015 begonnen.

In 2012 is Yvonne ‘s boek ‘De Levende Klank – stem en lichaam in resonantie’ in het Chinees vertaald. Dat blijkt een groot succes en veel mensen die deelnemen aan de verschillende workshops hebben het boek gelezen en willen daar meer van ervaren. Ook de beide Cd-albums van Yvonne worden in het Verre Oosten intensief gebruikt. In China, Taiwan, Hongkong en Maleisië zijn de klanken van deze Cd’s de dragers van een nieuwe benadering, die enorm aanslaat.

In de verschillende landen in het Verre Oosten werken we samen met lokale organisaties. Voor informatie: Yvonne de Bruijn: pansori.sound@gmail.com

 

 

 

Samenwerking met wetenschappers Een belangrijk onderdeel van Pansori Living Sound is onderzoek naar de effecten van de klanken. We willen beter begrijpen hoe de klanken precies werken. Pansori is een fascinerend onderzoeksgebied en we willen dit onderdeel graag uitbreiden. Yvonne werkt samen met José Hoogeveen, die regelmatig congressen organiseert onder de titel The Art of Healing, waarin de wetenschappelijke onderbouwing van complementaire geneeswijzen centraal staat.

Voor meer informatie over The Art of Healing: klik hier